טביעת האצבע שלנו היא כידוע ייחודית רק לנו אשר שונה מיתר האנשים בדפוס שלה, עובדה המאפשרת מן הסתם להשתמש בייחודיות הזו לזיהוי איכותי ומדויק יותר של אנשים – גם לצורך ניהול הרשאות כניסה! הטכנולוגיה כיום מאפשרת רמה גבוהה מאוד של זיהוי ואבטחה, בין היתר באמצעות ניתוח טביעות אצבעות, ממנגנונים פשוטים לפתיחת הסמארטפון שלכם ועד מערכות אבטחה משוכללות ומתקדמות לכניסה למתחם כספות פרטיות מאובטח ומוגן.

בחברת Ruthenium מנהלים ומציעים חדרי כספות פרטיות, במגוון גדלים ואפשרויות של אחסנה מאובטחת ומוגנת. אנו עושים שימוש נרחב, משוכלל ומדויק במנעולי טביעת אצבע לניהול בקרת כניסה למתחם, כשכבת אבטחה חשובה במערך ההגנה על הפריטים שלכם, הנמצאים אצלנו בבטחה בכספות.

כספת ביומטרית – כיצד עובד הזיהוי

לפני שניכנס לעובי הקורה לגבי השאלה מהו מנעול טביעת אצבע וכיצד מנגנון אבטחה כזה מסייע בשמירה על כספות וחדר כספות פרטי, יש להבין איך הטכנולוגיה עובדת. Biometrics הוא מונח הנשמע הרבה בשנים האחרונות, בתחומים שונים – זאת לאור התקדמות הטכנולוגיה והזמינות המסחרית של מערכות זיהוי ביומטריות.

ביומטריקה הוא מונח טכני המתאר מדידות פיזיות של חלקי גוף ומאפיינים פיזיים פרטניים אצל אנשים, וביצוע חישובים לאור נתונים אלו. התפקיד של מערכות אלו הוא זיהוי איכותי ומדויק מאוד של מאפיינים פיזיים ייחודיים של האדם הנבחן – בעיקר כדי לאפשר גישה למקום פיזי או לנתונים דיגיטליים.

התחום הזה התפתח מאוד בשנים האחרונות, כאמור. כך למשל הסמארטפונים שלנו מיישמים מנגנוני זיהוי ביומטריים של ביטול נעילת הטלפון באמצעות חיישן טביעת אצבע או באמצעות מערכת זיהוי פנים העושה שימוש בנתונים הפיזיים הרבים שניתן להפיק מפניו של אדם לצורך מתן הרשאת גישה.

אפשרות יותר מתקדמת, מאובטחת ויקרה היא  למשל יישומי אבטחה ובקרת כניסה הסורקים את קרנית העין של משתמשים, לזיהוי ברמה גבוהה אפילו יותר של ודאות ואמינות. בנוסף, ניתן לראות שימוש במערכות זיהוי מבוססות ניתוח מאפייני פיזיים בדרכונים החדשים המספקים רמת זיהוי טובה ואמינה יותר, בשעוני נוכחות מתקדמים במקומות עבודה וגם במנעולי טביעת אצבע המאפשרים גישה רק לאנשים מורשים ולאחר זיהוי אמין.

כספת ביומטרית, טביעת אצבע

Image by Pete Linforth from Pixabay

היתרונות העיקריים של כספת ביומטרית

  • זיהוי אישי ברמה גבוהה מאוד של ודאות ואמינות, משמעותית יותר בטוח ממפתח פיזי רגיל או קוד בלבד.
  • אין צורך לשמור על מפתח פיזי מיוחד, לזכור קוד גישה מיוחד
  • טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת ואמינה מאוד גם ברמת הדיוק והאבטחה וגם בזיהוי והפעלה.
  • משמעותית יותר בטוח ממפתח פיזי רגיל או קוד בלבד
  • המערכת מזהה רק את המאפיינים הפיזיים של האדם, מנתחת אותם ומשווה לנתונים הקיימים במערכת – אין שידור נתונים החוצה מה שהופך אותה למאובטחת יותר גם בגזרת איומי הסייבר. מכאן שגם אין תלות של המערכת בחיבור אינטרנט רציף
  • הכל דיגיטלי, לכן קל ואפקטיבי לשמור את כל נתוני הכניסה והיציאה דרך מערכת אלו – לצורך ניתוח ובקרה לאחור במקרים רלוונטיים.
  • תחזוקה פשוטה ונמוכה מאוד של המערכת אחרי התקנת מרכיבים פיזיים ויישום מרכיבי התוכנה של הכספת הביומטרית.
  • נוחות חסרת תחרות בשימוש, לצד אמינות שיא, גיבוי דיגיטלי יעיל ואפשרות ליישם אוטומציות לנעילות.

 

Video by Olena from Pixabay

מנעול טביעת אצבע – למה הכוונה

מדובר למעשה על מנעול ביומטרי, כאשר במקום להשתמש במפתח סטנדרטי, קבלת הרשאת הכניסה מתבצעת באמצעות זיהוי וניתוח של דפוס ייחודי ומוגדר באצבע המשתמש. אם הטביעה מתאימה במדויק ועל פי איתור וניתוח של ריבוי נקודות השוואה לנתונים של אדם מסוים המוגדר במערכת הממוחשבת המאובטחת – המנעול ייפתח והאדם יוכל להיכנס (או לצאת בחלק מהמקרים). אם המערכת לא מזהה את טביעת האצבע, מנגנון הנעילה נשאר נעול ומאובטח.

כיצד הטכנולוגיה עובדת בפועל

לכל טביעת אצבע יש דפוס שונה ואישי. המנעול הביומטרי מבוסס על סורק היוצר תמונה דיגיטלית של טביעת האצבע על סמך התכונות הייחודיות שמופיעות בקצה האצבע. הסורק יוצר תבנית של הטביעה על ידי אלגוריתם מתמטי ומאחסן אותה במערכת המאובטחת, כאשר המאפיינים הייחודיים של טביעת האצבע מומרים לייצוג המתמטי המתאים.

כאשר טביעת האצבע נסרקת על ידי הסורק, הוא משווה אותה עם המידע שמאוחסן אצלו, ומאשר את הגישה לכספת רק במידה ויש התאמה בין שתי הטביעות. לכן כל מה שעליכם לעשות הוא פשוט להניח את האצבע על הסורק ולחכות עד שהוא יזהה את טביעת האצבע הייחודית שלכם.

האצבע עצמה נסרקת באמצעים אופטיים משוכללים, המשתמש מניח את האצבע המורה שלו (בדר"כ) על משטח הקריאה, מתבצעת סריקה ואלגוריתם מורכב ומאובטח מנתח את הטביעה ומשווה אותה לטביעות מאושרות הנמצאות במערכת. יש זיהוי ואישור ורק אז הדלת נפתחת.

כמובן שעל בסיס אותם עקרונות טכנולוגיים פועלות מערכות זיהוי ביומטריות אחרות, למשל אלו המבוססות על תווי פנים, סריקת העין או ניתוח זיהוי קולי.

האם יש למערכת גיבוי או מעקף לתרחישים מתאימים

מבחינה מעשית וכדי להיות מוכנים לשלל תרחישים פיזיים ותפעוליים, מנעול ביומטרי על בסיס טביעת אצבע כולל גם מנגנון גיבוי. לרוב מדובר על לוח מקשים להקלדת קוד גישה מספרי ייעודי וסודי. זה משמש למקרים בהם למשל יש כשל (לא סביר) במערכת הזיהוי או אפילו למקרים בהם אדם נפצע באצבע המוגדרת במערכת ועדיין נדרש לקבל גישה מורשית.

השיפור באבטחה בשימוש במערכת שכזו הוא משמעותי, מוכח ונרחב מאוד, במיוחד כאשר האמצעים המיוחדים משולבים עם מערכות אבטחה והגנה נוספות כפי שקיים בחדרי הכספות של רותניום.

פתיחת כספת ביומטרית באמצעות מנעול עם טביעת אצבע

Image by rawpixel.com on Freepik

האם יש צורך באישור משפטי לשימוש במנעול ביומטרי

ובכן, התשובה הקצרה והכללית לשאלה זו היא לא. שימוש במנגנון נעילה ובקרת כניסה המתבסס על זיהוי ביומטרי נחשב תקין משפטית ואכן המון עסקים ובתים משתמשים במנעולים כאלו מסוגים שונים. מה שאינו חוקי ולא תקין הוא כמובן להעביר את המידע מהמערכת החוצה לגורמים אחרים ובלתי מורשים – מה שמהווה פגיעה בפרטיות ויתכן אף פגיעה ביטחונית. לכן לרוב מערכות אלו כוללות מנגנונים פנימיים למניעה של מקרים כאלו.

כספת טביעת אצבע – שילוב אבטחה ביומטרית במתחמי Ruthenium

נציין כי במתחמי Ruthenium, בנוסף למנגנון הכללי שתואר כאן של מנעול עם טביעת אצבע שמשמש גם כאמצעי הגנה מרכזי של כספת ביומטרית , קיימות שכבות הגנה נוספות כך שמתקבל סטנדרט גבוה במיוחד של אבטחה ומניעת כניסת גורמים בלתי מורשים. כך, בנוסף למנגנון Biometrics משוכלל ומאוד מדויק ואמין המותקן על דלתות מחוץ ובתוך מתחם רותניום, לקוחות החברה צריכים להצמיד לקורא כרטיסים מיוחד את הכרטיס הדיגיטלי הייעודי והייחודי שלהם. כך שלמעשה כבר במערך הרשאת ובקרת הכניסה הזה, אנו מיישמים שתי שכבות הגנה המגבות ומשלימות זו את זו. שכבות המיושמות יחד לתוך מערך מורכב ומרובה שכבות של אבטחה, הגנה ומניעת כניסות לא מורשות.

שילוב שני גורמי אימות אלו, לצד אישור ויזואלי של שומר חמוש הרואה במערכת סגורה את דלת הכניסה, מאפשר כניסה למתחם הכספות של Ruthenium. יתרה מזו, גם בתוך מתחם הכספות הפרטיות של רותניום יש אמצעי אבטחה ביומטריים – בכניסה לאזורים רגישים כמו חדר הכספות. מבחינת אמינות ורמת אבטחה, מדובר על רמה גבוהה מאוד. למשל, אי אפשר לשכפל את אופן הפתיחה של מנעול כזה, כי אין מפתח פיזי אלא זיהוי מרכיב פיזי ייחודי בגוף המשתמש.

מהו מנעול טביעת אצבע? +

זהו מכשיר אלקטרוני עם סורק וחיישנים, הסורק לוכד תמונה דיגיטלית של דפוסי טביעת האצבע ומשווה אותה לתבניות ולנתונים שנמצאים במערכות המידע שלו. במידה וישנה התאמה הוא מאפשר גישה.

איך מנעול ביומטרי עובד? +

סוגים שונים חיישנים שסורקים את דפוסי טביעת האצבע שלכם. החיישנים מבוססים על טכנולוגיות שונות אם אלו אופטיות, תרמיות ועוד. כאשר מניחים את האצבע על הסורק, של כספת ביומטרית, הוא קורא את הדפוסים של טביעת האצבע באמצעות החיישנים, תוך שמעבד את התמונה הדיגיטלית ומשפר את איכותה. התמונה נבחנת על ידי אלגוריתם טביעות אצבע שמזהה נקודות ייחודיות ויוצר תבנית ביומטרית שתעזור לזהות אתכם בכל פעם שאתם נכנסים.

כמה זמן לוקח לסרוק טביעת אצבע? +

הסריקה מתבצעת באופן מידי ובתרחיש אידיאלי, לוקח פחות משניה לסרוק את האצבע ולאפשר גישה. עם זאת הדבר תלוי לא פעם בסוג המנעול בו נעשה שימוש, איכותו ועוד. כמו כן אם האצבע מלוכלכת או רטובה יכול להיות שידרשו כמה ניסיונות.

היכן מאוחסנים הנתונים והאם זה בטוח? +

כאשר מדובר במערכת מודרנית מושם דגש רב על אבטחת מידע מקסימלית, כדי למזער סיכונים ופרצות מידע. מערכות ביומטריות מתקדמות משתמשות באלגוריתמים ביומטריים הכוללים הצפנת מידע מתוחכמת כדי ליצור תבנית. התבנית שנוצרת היא רק ייצוג מתמטי של טביעת האצבע הסרוקה, כלומר אוסף של נתונים בינאריים, כך שזה כמעט בלתי אפשרי ליצור תמונה של טביעת האצבע שלכם מחדש עם הנתונים האלו. אמצעי הגנה מתקדמים אלו הופכים את אחסון הנתונים לבטוח ביותר, וגם ללא שימושי מחוץ למערכת הביומטרית.  

לקבלת הצעת מחיר
השאר פרטים

    דילוג לתוכן