כספת פרטית, במתחם שמור ומאובטח ובנפרד מביתו או משרדו של הלקוח, היא ללא ספק אחד הפתרונות הכי בטוחים, מוגנים ומאובטחים (למרות הדמיון שלוש מילים אלו אינן מתארות אותו דבר בהקשר לאחסון פריטים יקרים ורגישים בכספת…), אם לא הפתרון האיכותי ביותר. אך האם קיים בישראל חוק כספות או חוק לגבי שירותי השכרת כספות? מה אומר המחוקק או התקנות לגבי השכרת כספת פרטית? אכן שאלות חשובות ומהותיות שיש לתת עליהן מענה – בייחוד אם אתם חדשים בתחום האחסון המאובטח של פריטים רגישים ויקרים בכספת פרטית במתחם מסודר. 

אז ראשית כל נאמר, שלא, למרות שלדעתנו מדובר ללא ספק על נושא חשוב המצריך התייחסות פרטנית, בישראל אין פשוטו כמשמעו חוק השכרת כספות או חוק הנוגע ספציפית לשירות המספק ללקוח כספת אישית ומאובטחת. יש התייחסות מסוימת לכספות בנקאיות במסגרת חוקי הבנקאות בישראל, אך זו התייחסות מינימלית ושגם לא ממש עודכנה כבר שנים. מעבר לכך, יש את חוזה השכירות מול הבנק המשכיר ללקוח כספת פרטית במתחם בנקאי או לחלופין (אפשרות בטוחה, איכותית ונגישה יותר!) את הסכם התקשרות והשכירות מול מתחם כספות פרטי ומאובטח – כמו מתחמי הכספות של חברת Ruthenium. נסביר את הנושא יותר לעומק.

ביטוח ואחריות של חברת רותניום

מהו חוק השכרת כספות לגבי כספות בבנקים?

תקנות הבנקאות בפיקוח בנק ישראל והמפקח על הבנקים כן כוללות התייחסות מסוימת לכספות פרטיות בנקאיות. ההוראות לגבי כספת בנקאית אומרות שלכל כספת יהיו 2 מפתחות צמודים הדרושים לפתיחתה – מפתח אחד אצל הלקוח ומפתח שני אצל הבנק עצמו. זאת לשיפור הבטיחות והרשאות הגישה לכספת. בכספת בנקאית, הלקוח יכול להגיע לכספת שלו – וגם לתכולתה כמובן – אך ורק בזמני פתיחת הסניף בו פועל חדר הכספות, כאשר בנוסף יש על הלקוח לדווח לפקידים המתאימים שהגיע עבור הכספת שלו, לחכות לפתיחת המתחם ואז לפתוח את הכספת בעזרת המנגנון הכפול שלעיל. 

מבחינת ביטוח של הכספת הבנקאית ופיצוי הלקוח במקרה של שוד או נזק לתכולת הכספת הפרטית, מדובר על תחום מעט "אפור" ועל נושא שבעבר זכה להתייחסויות בעייתיות מצד הבנקים. לאורך עשורים רבים, הבנקים טענו שהם רק משכירים את הכספת ללקוח ואין להם שום אחריות לגבי תכולתה ואי לכך הם גם אינם מחויבים בפיצוי במקרה של נזק או שוד כספות. היום, לפחות, מצב זה השתנה במידת מה – כי הרי הבנקים משכירים את הכספת במתחם שלהם וגם מחייבים פתיחת הכספת רק באמצעות מפתח של הלקוח וגם מפתח של הבנק עצמו – כך שהם ודאי לא יכולים להיות בלתי אחראיים לבטיחות תכולת הכספת! 

הבנק אינו יודע כמובן מה הלקוח מחזיק בכספת האישית שלו, ולכן במקרה של נזק או שוד כספות חלילה, ניתן כיום לקבל פיצוי מסוים מהבנק – אבל חשוב לציין שזאת רק לאחר מאבק ממושך, עיקש וקשה מול הבנק ושורת דרישות להוכיח כי בכספת אכן היו פריטים יקרי ערך. מצב זה התאפשר רק לאחר תביעות של לקוחות מול הבנקים, למשל לאחר שוד הכספות הגדול בבנק מזרחי בשנת 1999. 

כך שמבחינה זו, החוק קובע כי הבנק אינו רק משכיר את הכספת ללקוח אלא גם שומר על תכולתה, באופן מחייב דרך חוק השומרים. 

האם יש חוק השכרת כספת במתחם כספות פרטי?

הבנקים המסחריים בישראל הולכים וסוגרים את מתחמי הכספות שלהם, משיקולי עלויות והתייעלות. למעשה, בפועל כמעט ואין כבר חדרי כספות פרטיות בבנקים בישראל, אלו שעדיין פועלים נמצאים בסניפים גדולים או במיקומים "אסטרטגיים" חשובים. לכן יש עלייה בפתיחת מתחמי כספות פרטיים ונפרדים לגמרי מהבנקים – אך מה מבחינת חוק השכרת כספות בישראל ומתחמים פרטיים אלו?

ובכן, כאמור אין בישראל חוק מפורש וספציפי להשכרת כספות, אך יש הוראות ברורות יחסית במסגרת חוק השומרים. יתרה מכך, מתחמי הכספות הפרטיים של חברת רותניום לא רק עומדים בכל הדרישות והתקנים בישראל אלא אף מחמירים ועומדים בסטנדרטים בינלאומיים מקובלים לגבי שכבות אבטחה, נגישות הלקוחות לכספות שלהם, בטחון תכולת הכספת וגם מבחינת ביטוח ופיצוי במקרה (הבלתי סביר בעליל!) של נזק לתכולת הכספת או שוד. 

במתחמי הכספות של Ruthenium כמה שכבות אבטחה – אנושית חמושה (כולל מעבר פוליגרף תקופתי), ביומטרית, טכנולוגית וכמובן פיזית והנדסית –  אבטחה והגנה המיושמות 24/7/365. ללקוחות יש גישה מלאה ומלאה לכספות שלהם, במודל של 24/7! תנאי השירות משמעותית משופרים ואיכותיים יותר לעומת חדר כספות בבנק. 

כך שמבחינה זו, חדרי הכספות של רותניום לא רק שחורגים לטובה מעל ומעבר לדרישות החוק בישראל לגבי שירותי השכרת כספות, אלא הם ממש מגדירים מחדש את הקטגוריה מבחינת שירות, אבטחה, הגנה, זמינות ואיכות!

לקבלת הצעת מחיר
השאר פרטים

    דילוג לתוכן